Hotel Mimallones Πρέσπες & ιστορία Η Πρέσπα άκμασε από τα τέλη του 8ου αιώνα, τόσο επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όσο και κατά τις περιόδους της βουλγαρικής κυριαρχίας επί Σαμουήλ και Συμεών. Ήταν στο νησί του Αγίου Αχιλλέα στη Μικρή Πρέσπα όπου τον 11ο αιώνα η οικογένεια του τσάρου Σαμουήλ παραδόθηκε στον βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β' και η Βουλγαρική Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει. Το 1386, μετά από μια σύντομη προσάρτηση στο σερβικό κράτος του Στεφάν Ντουσάν, η Πρέσπα κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Η περιοχή παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον 20ο αιώνα όταν κερδήθηκε η ανεξαρτησία με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Στο τέλος του πολέμου, η Πρέσπα μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, με ένα μικρό κομμάτι που δόθηκε στην Αλβανία. Η Πρέσπα γνώρισε σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του Μεταπολεμικού Εμφυλίου Πολέμου. Μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού μετανάστευσε για να ξεφύγει από τις πολιτικές διαμάχες, αφήνοντας πολλά εγκαταλελειμμένα χωριά. Η περιοχή παρέμεινε ελάχιστα ανεπτυγμένη μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισε να εκτιμάται για τη φυσική ομορφιά, την ιστορική σημασία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Το 1974, η Ελλάδα ανακήρυξε τις Λίμνες των Πρεσπών Εθνικό Πάρκο και το 2000, η περιοχή έγινε το πρώτο διασυνοριακό προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο των Βαλκανίων.
Αξίζει να επισκεφθείτε Εκκλησίες Πρεσπών: Το πιο γνωστό μνημείο είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλέα στο ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα. Χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ τον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και πιστεύεται ότι ήταν θαμμένος στο αίθριο. Ερημητήριο:
Φύση & Άγρια Ζωή: Η περιοχή φημίζεται για τη φυσική ομορφιά και τη μοναδική βιοποικιλότητά της. Οι επιστήμονες και οι φυσιοδίφες έχουν εντοπίσει εδώ περισσότερα από 1.500 είδη φυτών. Η σημαντική περιοχή των υγροτόπων φιλοξενεί περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων μερικά από τα πιο σπάνια στην Ευρώπη, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus) και η βίδρα (Lutra lutra). Επιπλέον, στην Πρέσπα υπάρχουν 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα οκτώ ζουν μόνο στην περιοχή. Πουλιά: Οι υγρότοποι της Πρέσπας είναι ένας παράδεισος για παρατηρητές πουλιών. Εδώ φωλιάζουν η γκριζόχηνα (Anser anser) και η χήνα (Mergus mersander), οι ερωδιοί (Ardeidae), οι κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo sinensis) και οι πυγμαίοι κορμοράνοι (Phalacrocorax pygmeus), καθώς και αρκετά είδη πάπιας, γλαρόνια, πουλιά θηράματα, δρυοκολάπτες κ.λπ.. Η Πρέσπα είναι η μόνη περιοχή στην Ευρώπη εκτός από το Δέλτα του Δούναβη και την πρώην ΕΣΣΔ όπου αναπαράγονται δύο είδη πελεκάνων, ο λευκός πελεκάνος (Pelecanus onocratulus) και ο πελεκάνος της Δαλματίας (Pelecanus crispus). Δραστηριότητες: Υπάρχουν οποιοσδήποτε αριθμός περιπάτων ή πεζοποριών που οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κατά μήκος των χωματόδρομων και των ορεινών μονοπατιών για να εξερευνήσουν εγκαταλελειμμένα χωριά, ιστορικά μνημεία ή τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Διάφορες δραστηριότητες με βάση το νερό είναι διαθέσιμες στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας: οι ψαράδες κάνουν εκδρομές με σκάφος από το χωριό Ψαράδες, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι, κανό, καγιάκ και κωπηλασία στην παραλία της Κούλας. Προστασία Περιβάλλοντος: Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πρεσπών. Η SPP πραγματοποιεί ξεναγήσεις στην περιοχή και λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης στο χωριό Άγιος Γερμανός, ανοιχτό καθημερινά για το κοινό.
|